فهرست مطالب

مشکوه - پیاپی 153 (زمستان 1400)

فصلنامه مشکوه
پیاپی 153 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احد فرامرز قراملکی، مریم قاسم احمد* صفحات 5-38
    کاربردی سازی مفاهیم اخلاقی قرآن یکی از نیازهای مهم جامعه امروز است. پاسخگویی به آن با توجه به گستره چندتباری این مفاهیم، نیازمند بهره گیری از رویکردهای میان رشته ای و شیوه ها یی روشمند است. در این جستار با رویکرد معناشناسی تاریخی و دستاوردهای انسان شناسی، کاربردهای ریشه-واژه «کرم» در زبان های سامی بررسی و با آگاهی از تحول و توسعه معنایی در فضای عصر نزول و نیز به کمک مطالعه معناشناسانه ساختار قرآن و از خلال روابط هم نشینی و جانشینی، خوانشی دقیق تر از کاربردهای متنوع این ریشه _ واژه ارایه می شود. این داده ها در دو گروه مفاهیم و مصادیق دسته بندی و سپس از طریق رویکرد تحلیل منطقی بررسی می شود. حاصل این کاوش دستیابی به مولفه های سه گانه« دهش توام با شرافت ذاتی در یک رفتار ارتباطی»  خواهد بود. مولفه «ارتباط» ضرورت بررسی «کرامت» را به مثابه یک رفتار ارتباطی و همچنین آگاهی از ویژگی های ارکان اصلی یک ارتباط یعنی فرستنده، گیرنده و پیام در برقراری یک ارتباط موثر آشکار می سازد. بررسی  تحلیل کاربردهای قرآنی ریشه _ واژه «کرم»، الگوی ارتباطی بر پایه ارتباط «رب» در قالب ربوبیت و با بیشترین بسامد از یک سو و رسولان الهی از سوی دیگر ارایه می کند که دستاورد آن تعالی روابط انسان با خالق و بهبود روابطش با خود، با دیگران و با محیط زیست است. اینکه طرفین ارتباط (ارتباط گر و ارتباط گیر) بر مبنای الگوی قرآنی باید دارای چه ویژگی هایی باشند و  دستاوردهای این الگو برای دیگر گونه های رفتار ارتباطی چیست؟ سوالاتی است که این پژوهش از طریق مطالعه ا ی توصیفی_ تحلیلی و با هدف کاربردی سازی مفهوم قرآنی کرامت درصدد پاسخگویی به آن هاست.
    کلیدواژگان: رب، معناشناسی کرامت، انسان شناسی، رفتار ارتباطی، رفتار کریمانه، دهش، شرافت، کاربردی سازی کرامت، احترام
  • سیده شیرین حجازی* صفحات 39-62
    بیشتر اندیشمندان اسلامی بر این نکته اتفاق نظر دارند که قرآن کریم درتوصیف مفاهیم انتزاعی، به ویژه مفاهیم مربوط به عوالم بعد از مرگ، از زبان استعاره استفاده کرده است، همچنین آنان بر این عقیده اند که بر مبنای تفسیر سنتی، به کارگیری استعاره در آیات، برای سهولت درک این مفاهیم و زیبایی کلام بوده است. در مقابل، بر مبنای نظریه استعاره مفهومی، استعاره ها علاوه بر درک مفاهیم انتزاعی، در تولید پیام و مقصود کلام نیز به کار می روند. لذا با تحلیل شناختی عبارات استعاری قرآن کریم می توان به پیام نهفته در این عبارات دست یافت. نتایج حاصل از بررسی آیات مربوط به عوالم بعد از مرگ از منظر معناشناسی شناختی و تحلیل داده ها نشان می دهد که مکان مندی عوالم بعد از مرگ، ساختار بیانی آیات بر مبنای حرکت و نتایج آماری حوزه های مبدا و مقصد در آیات، دلیل بر ادامه مسیر زندگی انسان در این عوالم است تا با تغییر و دگرگونی ها، ظرفیت لازم را برای رسیدن به مقصد دریافت نماید. همچنین تحقق هدف و تطابق مقصد بر مبدا در سیر حرکتی انسان از دیگر پیام های عبارات استعاری آیات مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، استعاره مفهومی، عوالم بعد از مرگ، مکان مندی، حرکت تکامل انسان
  • زهرا اخوان صراف* صفحات 63-82
    از مهم ترین خصایص علمی دوره جدید، درک ضرورت بازیابی و باززایی دانش های بشری از جمله تفسیر و علوم قرآن است. برخی از خاورپژوهانی که از آغاز نیمه دوم قرن بیستم به مطالعات قرآنی مشغول شدند، توصیه کردند این مطالعات بر اساس دستاوردهای علوم انسانی معاصر غرب بازنگری شود. آنان در این راستا عناصری چون روشمندی تفسیر، نقد تاریخی، نقد ادبی، نقد فرمی و مباحث هرمنوتیک را مطرح کردند و اینکه سنت تفسیری مسلمانان باید در پرتو این عناصر اعتبارسنجی شود. پارادایم جدید، بر لزوم روشمندی تاکید دارد که منظور از آن فرایندی است که فهم متن را موجه می سازد و معین می کند طی چه فرایندی معنا از متن به دست می آید. این همان «الگوریتم» پرسابقه مطرح در علوم تجربی است. پرسش این است که آیا تجربه کلیسا بر قرآن قابل تکرار است و مطالعات قرآنی و تفسیری نیز امکان تبدیل شدن به کنشی غیردینی و تجربی را دارد؟ پژوهش حاضر اولا با کنکاش در ماهیت روشمندی به معنای مدرن آن، آشکار می کند که این الگوریتم ها با نگاه سرد آفاقی، در نهایت فهمنده را از جهان اول متن عبور می دهد، اما با غایت متن وحیانی که جهان دوم متن است، فاصله دارد. سپس با طرح چند نمونه، نتیجه می گیرد که مطالعات مبتنی بر این روش ها، دچار آفت بیرونی گری است که به شکل نقص معرفتی و عدم همدلی آشکار می شود. بنابراین، هر چند گزیری از گذار به تفسیر مدرن نیست، اما شتابزدگی و نگرانی برای مدرنیزه کردن تفسیر بر اساس چنین یافته هایی لزومی ندارد.
    کلیدواژگان: مطالعات مدرن کتاب مقدس، روش تفسیر مدرن قرآن، خاورپژوهان، علمانی شدن تفسیر، نقص بیرونی گری، الگوریتم
  • حمید حاجی اسمعیلی اردکانی* صفحات 83-109

    اصطلاح «اعجاز قرآن کریم» از اواخر قرن سوم هجری مطرح و دانش برآمده از این موضوع در گذر زمان دچار تحولاتی شده، پس از افول فراگیر در قرن سیزدهم هجری، به تدریج، رشد کرده و در قرن چهاردهم بیش از سایر عوامل، تحت تاثیر عوامل اجتماعی به لحاظ کمی و کیفی ارتقا یافته است. در این تحقیق با روش توصیفی _ تحلیلی و با استفاده از رویکرد جامعه شناسی معرفت، برای اثبات فرضیه یادشده، مولفه های اجتماعی موثر در سیر تحول دانش اعجاز قرآن کریم چون نهاد دین و سیاست و ساخت هایی مانند صوفیه و گفتمان های رایج دیگر ، بررسی شده است. نتایج پژوهش ها نشان از این دارد که تلاش نهاد دین در گسترش توجه به ابعاد جدید اعجاز قرآن همچون اعجاز علمی، نقشی بسترساز داشته، اما استمرار سیاست زدگی علمی در ادامه، باعث تقویت توجه به مسایل علمی و درنتیجه، ایجاد «احساس حقارت» شده و ساخت اجتماعی علما به همراه اهتمام نهاد دین برای نشان دادن کارآمدی، به روش های گوناگون، باعث گسترش «گفتمان پاسخ گویی» می شود. همچنین ایجاد نهاد گسست گرایی و تلاش های نهاد سیاسی غرب گرای حاکم در کشورهای اسلامی به این امر کمک کرده و سرانجام به رواج ساخت های تفسیر تدبری و انسان گرایانه می انجامد.

    کلیدواژگان: اعجاز قرآن، جامعه شناسی معرفت، نهاد دین، گفتمان، قرن چهاردهم
  • فتحیه فتاحی زاده*، فرشته معتمد لنگرودی صفحات 110-133
    بهره گیری از ابزارهای جدید پژوهشی نوعی تدبر روشمند است که از دستاوردهای آن می توان برای فهم بهتر متون دینی بهره برد. روش تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف از روش های میان رشته ای در تحلیل کیفی متون است که در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین عناصر زبانی و فرازبانی به بررسی متن می پردازد. این پژوهش بر آن است تا کاربست روش تحلیل گفتمان در راستای فهم آیات قرآن با محوریت آیات نفاق را بررسی کند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در سطح توصیف، گفتمان الهی با انتخاب واژگان و عبارات متناسب با طیف منافقان، هویت وجودی شان را معرفی کرده است. تقابل معنایی، حذف، تشخص زدایی و ارزش تجربی واژگان از مهم ترین سطوح بیان شده در سطح توصیف آیات نفاق است. بافت موقعیتی آیات و مولفه روانی از جمله عناصر فرازبانی در بررسی آیات نفاق است که توجه به آن ها در عینیت بخشی گفتمان انتقادی منافقان تاثیر دارد. در سطح تبیین که به منزله بازتولید سطوح توصیف و تفسیر است، گفتمان الهی به بیان روش های اصلاحی در مواجهه با منافقان پرداخته است. اعطای بینش، نکوهش ضد ارزش ها، انذار و مدارا و همزیستی با منافقان از مهم ترین روش های اصلاحی قرآن در مواجهه با پدیده نفاق است که از جایگاه بنیادین در تربیت برخوردارند.
    کلیدواژگان: آیات نفاق، تحلیل گفتمان انتقادی، الگوی فرکلاف، نفاق، منافقان، روش های اصلاحی
  • فاطمه حبیبی صفحات 134-157

    معجزات پیامبران در قرآن کریم از وجوه گوناگونی بررسی شده، اما تاکنون به شیوه زبانی قرآن کریم برای انتقال مفاهیم، کمتر توجه شده است. در این مقاله به عنوان یک مطالعه میان رشته ای، از ابزار زبان شناسی شناختی استفاده شده و این پژوهش از حیث روش، با تمرکز بر آیات، در زمره پژوهش های پیکره بنیاد محسوب می شود. طرح واره تصوری، یکی از بنیادی ترین مفاهیم در زبان شناسی شناختی است که در ادراک پیش مفهومی انسان، نقش اساسی ایفا می کند. این طرح واره ها از تعامل انسان با جهان واقع ناشی می شوند و ابزاری بنیادین برای درک بسیاری از مفاهیم انتزاعی هستند. از آنجا که مفاهیم قرآنی دارای لایه های معنایی گوناگونی هستند، لذا کاربست این ابزار، در ادراک عمیق تر آن ضروری می نماید. این پژوهش می کوشد تا با کاربست رویکرد طرح واره محور در زبان شناسی شناختی، انواع طرح واره های به کار رفته در معجزات پیامبران اولوا العزم (ع) در قرآن و همچنین گزاره های موجود مرتبط با آن را استخراج و کارکرد هریک را تبیین نماید. بررسی ها نشان می دهد در نقل و تبیین صحنه های وقوع معجزات، طرح واره های نیرو مشتمل بر اجبار (شروع و پایان معجزه)، رفع مانع (عبور از دریا/شکافت سنگ)، نیروی متقابل (حق/باطل) و مانند آن، بیشترین کاربرد را دارد؛ کثرت کاربرد طرح واره نیرو در آیات مشتمل بر معجزات، می تواند نشان دهنده اهمیت و جایگاه شیوه انتقال زبانی، در روساخت آیات معجزه محور قرآن کریم باشد. علاوه بر طرح واره نیرو در زیرساخت استعاری آیات، سایر طرح واره ها مانند حرکت (استقرار حق)، حجم (غلبه)و موجودیت (اندازه) نیز وجود دارند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، معجزات پیامبران؟عهم؟، مطالعات میان رشته ای، زبان شناسی شناختی، طرح واره تصوری، لایه های معنایی قرآن، طرح واره نیرو
|
  • Ahad Faramarz Gharamaleki, Maryam Qasem Ahmad * Pages 5-38
    Applying Qur'anic moral concepts is one of the important needs of the society, and responding to it due to these concepts' multi-generational scope, often requires the use of interdisciplinary approaches and methods. In this regard, we have tried to analyze "generosity" (karam) applications in Semitic languages through historical semantics and anthropological achievements approaches. Also, through the semantic study of the Qur'an structure and through the paradigmatic and syntagmatic relations, we will present a more accurate understanding of this word’s various applications. These data can be categorized into two groups of concepts and examples and then analyzed through logical analysis approach. The result of this research will be to achieve the three components of "generosity combined with dignity inherent in a communication behavior". The "communication and relationship" component reveals the necessity of investigating "dignity" as a communication behavior. It also reveals the knowledge of the communication's main elements characteristics; sender, receiver, and the message. Examining the analysis of the Qur'anic application of the word "generosity" indicates an excellent pattern in this regard, which is based on the connection of "Lord" in the form of Lordship with the highest frequency on the one hand and divine messengers on the other hand. This pattern can be studied in other types of communication behavior and lead to satisfaction and then improve human relations with the Creator, with oneself, with others and with the environment. Based on the Qur'anic model, what characteristics the communication parties (the communicator and the receiver) should have, and what are the achievements of this model for other types of communication behavior, are the questions that this research seeks to answer through a descriptive-analytical study with the aim of applying the Qur'anic concept of dignity.
    Keywords: dignity, Lord, semantics, Anthropology, Communication behavior, Message, honorable generosity, effectiveness, Respect
  • Seyyedh Shirin Hejazi * Pages 39-62
    Most Islamic thinkers agree that the Holy Qur'an uses the language of metaphor in describing abstract concepts, especially those related to the afterlife. According to the traditional interpretation, metaphor in Qur’anic verses has been used to facilitate the understanding of these concepts and the beauty of discourse. In contrast, according to conceptual metaphor theory, in addition to understanding abstract concepts, metaphors are used to produce the message and purpose of speech. Therefore, by cognitive analysis of the Holy Qur'an metaphorical expressions, the message hidden in these expressions can be achieved. The results of the study of verses related to the afterlife from the perspective of cognitive semantics and data analysis based on the theory proposed by Lakoff and Johnson (1980), show that the afterlife placiality, the verses' expressive structure based on motion and the verses' expressive structure based on the movement and statistical results of the origin and destination areas in the verses are the reason for human life continuation in these worlds in order to receive the necessary capacity to reach the destination through changes and transformations. Also, the realization of the goal and the destination adaptation to the origin in the human movement course are some other messages of the studied verses metaphorical expressions.
    Keywords: Holy Qur’an, Conceptual Metaphor, after life worlds, placiality, movement
  • Zahra Akhavan Sarraf * Pages 63-82
    The most important scientific feature of the modern period is comprehending the need to restore and regenerate human knowledge, including the Qur'anic interpretation and sciences. Researchers who have been engaged in Qur'anic studies in the beginning of the second half of the 20th century, recommended that these studies should be revised based on the achievements of contemporary western humanities and elements such as the interpretation methodology, historical criticism, literary criticism, formal criticism, hermeneutic discussions and the validation of the Muslim interpretative tradition should be added. The new paradigm emphasizes the necessity of methodology, which means the process that justifies the text comprehension and determines the process through which the meaning is obtained. This is the long-standing "algorithm" proposed in experimental sciences. This is the long-standing "algorithm" proposed in experimental sciences. The question is whether the experience of the church regarding the Qur'an can be repeated, and the Qur'anic and exegetical studies can become a non-religious and experimental activity? The current research first of all reveals the inadequacy of the recommended algorithms by looking at the methodology nature in its modern sense, which only takes the first step towards the goal of the text. It ultimately leads the reader through the first world of the text, but it is far from the end of the revelatory text, which is the second world of the text. Then, while showing the failure of some examples, it becomes clear that the studies based on these methods have the plague of externalism - which is manifested in the form of cognitive defects and lack of empathy. So, although there is no other choice but to transition to modern interpretation, there is no need to rush and worry about modernizing the interpretation based on such findings.
    Keywords: modern biblical studies, The Qur'an modern interpretation method, orientalists, The secularization of interpretation, defect of externality, method, Algorithm
  • Hamid Haji Esmaili * Pages 83-109

    The miracle of the Holy Qur’an, began at the end of the third AH century, and the knowledge arising from that has changed over the centuries .After a widespread decline in the thirteenth century, it has gradually grown, and in the fourteenth century, it has achieved a high level of quantitative and qualitative development. It seems that social factors had more effect than other factors on this development. In this research, with a descriptive-analytical method and using the knowledge sociological approach, in order to confirm the hypothesis authentication, Effective social components in the process of knowledge of miracles of the Holy Qur'an such as the institution of religion and politics, and structures such as Sufism and other common discourses have been examined and the effect of these institutional, structures and discourses factors on the transformation of knowledge of the Qur'an miracles   for analysis and use for the future is considered. Studies show that the efforts of the religious institution in expanding attention to the new dimensions of the Qur'an miracles, such as scientific miracles, have played a fundamental role, but the continuation of scientific politicization continues to strengthen attention to scientific issues and create a "feeling of inferiority." The effort of the religious institution and scholars to show various methods effectiveness causes the "discourse of accountability" expansion. The establishment of separatist institutions and the efforts of the ruling western political institutions in Islamic countries have helped it and ultimately lead to the spread of prudential and humanistic interpretation structures.

    Keywords: Qur'an miracles, Sociology of Knowledge, religion institution, Discourse, fourteenth century
  • Fathiye Fattahizadeh *, Fereshteh Mo&#, Tamed Langeroudi Pages 110-133
    Utilizing new research tools is a methodical reflection that can be used to better understand of religious texts. Fairclough’s critical discourse analysis model is an interdisciplinary method in the texts qualitative analysis that examines linguistic and metalanguage elements at three levels: description, interpretation and explanation. This study intends to apply discourse analysis model to understand the Qur'anic hypocrisy verses. The research results indicate that at description level, the divine discourse has introduced the identity of the hypocrites by choosing appropriate words and phrases. Semantic contrast, omission, de-personalization and empirical value of words are the most important levels in description level of hypocritical verses. The verses' situational context and the psychological component are among the metalanguage elements in the hypocrisy verses study, the attention to which has an effect on the objectivity of the critical discourse of the hypocrites. At the level of explanation, which is the reproduction of description and interpretation levels, the divine discourse has expressed the corrective methods in the face of the hypocrites. Giving insight, condemning counter-values, warning and tolerance and coexistence with hypocrites are the most important Qur'anic amendatory methods in the face of hypocrisy, which have a fundamental place in education.
    Keywords: critical discourse analysis, Fairclough model, Hypocrisy, hypocrites, amendatory methods
  • Fatemeh Habibi Pages 134-157

    The prophets' miracles in the Qur'an have been studied from different angles, but the Qur'an linguistic method to transfer concepts has not received much attention so far. In this article, as an interdisciplinary study, cognitive linguistics is used and this research focusing on verses is considered as the corpus-based method. Image schema is one of the most fundamental concepts in cognitive linguistics that plays an essential role in human pre-conceptual perception. These schemas are derived from human interaction with the real world and they are a fundamental tool for understanding many abstract concepts. Since Qur'anic concepts have different layers of meaning, therefore, the use of this tool is essential for its deeper understanding. This research tries to use the schema-based approach in cognitive linguistics to extract all types of schemas used in the miracles of the steadfast seers in the Qur'an, as well as the related propositions and explain the each one's function. Investigations show that in narrating and explaining miracles' scenes, power schemas include coercion (beginning and end of the miracle), removal of obstacles (crossing the sea/cleft the rock), mutual force (truth/false) and the like have the most applications. The multiplicity of power schema in the miracles verses can indicate the importance of the language transmission method in the structure of the miracle-oriented verses of the Holy Qur'an. In addition to the force schema in the metaphorical infrastructure of the verses, there are other schemas such as movement (truth establishment), volume (predominance) and existence (size).

    Keywords: semantic layers of Qur'an, prophets' miracles, interdisciplinary studies, Cognitive Linguistics, image schema, coercion schema